Nyköpingsanda – på riktigt

Vad är Nyköpingsanda? Jag och andra har ställt den frågan. Jag har också ställt frågan: vilken stad vill vi att Nyköping ska vara Jag gjorde det när vi i fjol hade diskussionen om vi skulle genomföra Forum Nyköping eller inte. Nu kommer andra året av Forum i september.

Svaret på vad Nyköpingsanda kan vara men också svaret på vilken stad vi vill och kan vara manifesterades klart och tydligt igår när den första prideparaden någonsin ägde rum under Nyköping Pride. Siffran 4000 människor cirkulerar. Jag vet inte om den stämmer. Gissningsvis var det så många ute på stan, minst. Kanske inte 4000 i paraden, men runt omkring. Fantastiskt glad stämning, fantastiskt många människor. Både från Nyköping och från andra städer.

Kanske beror det på att det i någon form är en minsta gemensam nämnare för de allra flesta av oss det här med människors lika värde och rättigheter. Det blev väldigt tydligt en dag som igår att de som inte tycker att Pride och rätten till kärlek är en universell rättighet är ganska få. Det här är Nyköping när vi tillsammans är som bäst. En riktigt positiv Nyköpingsanda.

Igår hade också Nyköpings Gästabud, sommarföreställningen på Nyköpings hus, premiär. Nyskrivet manus, med ett nytt perspektiv som i mina ögon blev en direkt fortsättning på temat från Nyköping Pride. Väl värt att titta på.

I morgon åker jag till Almedalen till en annan slags cirkus. Finns en hel del att uträtta där för Nyköpings kommuns räkning. Inte minst fortsätta prata om Skavstas utveckling.