Höger-vänster om

Det har inget med återinförandet av den allmänna värnplikten att göra. En reform mitt parti jublar över. Nej, alldeles nyss utlyste Theresa May nyval i Storbritannien. Det kommer att hållas i juni. Nästa helg hålls andra omgången av det franska presidentvalet; Macron mot LePen. För inte så länge sedan var det val i Nederländerna.

Inte många, inte jag heller, ger Labour och Jeremy Corbyn någon chans att vinna valet i Storbritannien. De flesta är överens om att Macron kommer att bli fransk president. I Sverige slåss alla om att hävda att Macron tillhör just deras motsvarighet i Sverige. Från Socialdemokrater till Moderater (eller åtminstone Liberaler).

Ett argument som används för att skilja höger från vänster blir ofta marknadsliberala ideal. Ju mer statlig styrning desto mer vänster. Det är oftast inte särskilt korrekt. Särskilt inte i Frankrike. Ibland brukar högern i Sverige försöka sortera in Sverigedemokraterna i vänsterblocket utifrån det kriteriet. Nu har i och för sig Sverigedemokraterna lagt om kursen till en mer nyliberal linje. På samma sätt försöker en del hävda att LePen eller för all del Trump för en vänsterinriktad ekonomisk politik.

Traditionellt dock är konservativa motståndare till globalisering, till starka marknadskrafter. Nyliberalismen väcktes i mitten. Jag skulle snarare hävda att Sverige är lite ovanligt eftersom det konservativa partiet gått väldigt långt i marknads- och nyliberal riktning. Fillon, den franska högerns kandidat, förespråkar någon slags protektionism a la Trump.

På samma sätt får nog svenska Socialdemokrater oftast sägas vara rätt marknadsliberal, därav kopplingen till Macron. Det franska socialistpartiet ligger nog mer till vänster generellt. Ännu längre till vänster finns Melanchon. På samma sätt är Labour ett parti med ett brett spektra, vilket ofta blir fallet i länder med majoritetsvalsystem. Något förenklat på tjugo år gått från Folkpartiet (Blair) till Vänsterpartiet (Corbyn). Slutsatsen skulle kunna vara att det bästa hade varit att landa i mitten och vara ett traditionellt, socialdemokratiskt parti.