De demokratiska värdenas kris

Bevittnar vi det politiska etablissemangets kris? Är Brexit och Trump ett slag i ansiktet på de traditionella partierna? Jag är inte så säker på det. Jo, jag är en del av etablissemanget men jag tror att det tyvärr är en förenklad bild.
Det är 27 år sedan Berlinmuren föll. Många trodde nog att slutet på kalla kriget var den slutliga segern för den liberala demokratin. Slutet på historien menade t ex Fukuyama. Uppenbarligen har inte Ryssland, Ungern, Rumänien eller Turkiet blivit fullfjädrade liberala demokratier. Inte heller Trumps kampanj har omfattat alla grundläggande demokratiska värderingar. Pressfriheten, människors lika värde till exempel.
Jag tror faktiskt inte att många av Trumps anhängare helt och fullt omfamnar de grundläggande demokratiska värderingar. Hur mycket Trump än ljuger och blir synad spelar det ingen roll. Turkiet och Ryssland är auktoritära stater. Trump är en auktoritär ledare.
Det är inte bara en markering mot traditionella partier utan ännu mer oroande, en markering mot demokratin och demokratiska värderingar.
De traditionella partierna, i Sverige till exempel, är överens om det grundläggande; människors lika värde framför allt. Det är inte ett givet grundläggande värde för antietablissemanget. Det är mer än något annat en förändrad världsordning. Det är en signal om ett annat samhälle och en annan värld.