Veckan som gått eller det är bra att bo i Nyköping

Som vanligt har det varit en händelserik vecka med budgetarbete inför 2016, företagsbesök och avtackning av VD för bostadsbolaget. Nyköpings kommun har tillsammans med Trosa anordnat en konferens för Sveriges Ekokommuner som tydligen var mycket lyckad. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara med själv.

Igår åkte vi upp till Stockholm för att vara med när tidningen Fokus presenterade deras ranking av vilka städer det är bäst att bo i. Som vanligt ska man ta rakningar med en nypa salt, men så klart är det roligt att vi uppmärksammas bland annat som tredje bäst i den kategori som kallas landsbygd och består av över 160 kommuner.  Något som uppmärksammas av bl a P4 Sörmland. Nyköpings lokaltidning tycker att det är roligare att skriva om att de själva byter lokal.

Något de självklart ska skriva om är skolan. Nyköping blev, vilket jag skrivit många gånger förut, årets skolkommun i Sörmland 2014. Gällande resurser, personaltäthet med mera har Skolverket bra sammanfattningar i så kallade kommunblad. I en jämförelse står sig Nyköping bra. En fråga värd att ställa förstås är varför vissa skolor hållit budget och har en fantastisk verksamhet, andra skolor håller inte budget vilket de självklart måste göra. Då framställs det som nedskärningar. Vi tillför hela tiden mer resurser till skolan och kommer att fortsätta göra det.

Förändringar för att en del verksamheter inte hållit budget innebär förstås oro hos personal och föräldrar. Jag är övertygad om att vi kommer att ha en bra skola i Nyköping 2016 även när skolan som helhet inte gör av med mycket mer pengar än vad man har.