Veckan som pågår eller vikten av att vara källkritisk

Onsdagar betyder ärendeberedning inför kommande kommunstyrelse bland annat. Tydligen också lite tid över för att blogga och läsa SKL:s senaste ekonomirapport.

Igår hade vi kommunfullmäktige. En märklig föreställning på många sätt. Inte minst kring VA-ledningen längs kusten norrut. Självklart finns en oro hos fastighetsägare som får en hög kostnad för att ansluta sig och kommunen kan alltid bli bättre på att informera om grunden till besluten. Oppositionen tycker däremot inte att de behöver informera sig om tidigare beslut. Dessutom är det stor skillnad på att beslut skulle vara illa underbyggda och att man själv inte förstår och har satt sig in.

Dessutom florerar alltid en massa påståenden och rykten om ett projekt som detta. Bland annat att projektet drivs av någon entreprenör som tjänar pengar på att kommunen gör projektet på löpande räkning. Det stämmer inte eftersom kommunen bygger ledningen i egen regi.

SN lyckades påstå att projektet blivit 115 miljoner eller 8 gånger dyrare. Det är en häpnadsväckande kullerbytta. Dels jämförs äpplen och päron, eller som chefen för tekniska divisionen uttryckte det, det är en helt fruktkorg. Projektet i dess nuvarande utformning har alltid varit ett projekt i 100 miljonersklassen. SN jämförde ett beslut om en del av projektet som togs 2008 med slutsumman för hela projektet. Så kära läsare, tro inte allt som sägs eller skrivs. Var källkritiska.