Marknadshyrans frälsning?

Under den här veckan har byggandet av ca 160 hyresrätter i Nyköping haft officiell start. Något som om man läser den nationella debatten måste liknas vid att humlor flyger. Jag antar att intressenter i frågan om marknadshyror som lösning på alla problem för byggandet av hyresrätter kommer att diskuteras av diverse intresseorganisationer i Almedalen. Jag kommer inte att vara där.

I lokaltidningens reportage om några av de nya hyresrätterna konstateras mycket riktigt att det inte är billigt att hyra en ny lägenhet. Det är nästan alltid billigare att köpa sitt boende. Något som alla givetvis inte kan. Skatteregler och regler för avdrag av räntor gör att det skiljer sig rätt rejält att bo i en hyresrätt jämfört med en bostadsrätt.

Marknadshyror då? Teorin är att bara byggare får ta precis vilken hyra de vill som kunden vill betala skulle det byggas fler hyresrätter. Det är ett Stockholmsfenomen. Eller åtminstone ett storstadsfenomen. De hyresrätter som byggs i Nyköping just nu får hyror som mycket väl ryms inom det nuvarande systemet. Dessutom går det inte att ta ut högre hyror även om man skulle få ta ut hur mycket man vill. Marknaden ser inte ut så i Nyköping. Betänk att väldigt många av Sveriges 290 kommuner har ett mycket sämre marknadsläge än Nyköping.

Nej, marknadshyror löser inte problemet med att det byggs hyresrätter i den överväldigande majoriteten av Sveriges kommuner. För Nyköping är det en icke-fråga.