160 nya hyresrätter nästa år

En av de viktigaste frågorna vi gick till val på 2010 var att se till att det byggs fler hyresrätter i Nyköping. Mellan 2011 – 2013 påbörjades 205 hyresrätter i Nyköping enligt statistik från kommunens samhällsbyggnadsavdelning.

Under den här veckan har jag varit med och tagit första spadtag i ena fallet och haft en uppstartsceremoni i det andra fallet för totalt ungefär 160 nya hyresrätter i Nyköping. Nedan tillsammans med representanter från PEAB och Nyköpingshem i kvarteret Förrådet. Där byggs framför allt många mindre lägenheter.

20140625_101648

 

Framöver behöver det byggas i genomsnitt mer än 100 nya hyresrätter varje år inom överskådlig framtid. Det är antagligen i underkant dessutom. Ska vi lyckas med det i Nyköping krävs också en aktiv politisk ledning som driver på för att dessa hyresrätter ska komma till.

Det kan göras på flera sätt. En aktiv markpolitik som ser till att byggare bygger hyresrätter. Genom ägardirektiv till kommunens bostadsbolag som nu planerar för 70 lägenheter varje år. Men också generellt genom att planera för möjligheten att bygga fler bostäder.