En EU-valanalys

Idag kom SCB:s stora opinionsundersökning inför valet till riksdagen i höst. Den kommer två dagar efter ett EU-val där Socialdemokraterna landade på 24,4 %, exakt samma resultat som för fem år sedan. I SCB:s undersökning landar Socialdemokraterna på 35,3 %.

I Nyköping backar Socialdemokraterna lite i EU-valet. I de undersökningar som görs i regionen, SCB:s siffror för regionerna, presenteras nästa vecka, har S gått framåt.

Alla de här siffrorna visar att det är rätt stor skillnad på hur väljarna beter sig i olika val. Framför allt är EU-valet något som faktiskt skiljer ut sig från val till riksdag, kommun och landsting. Om man tittar på den lokala opinionen finns dessutom det faktum att Socialdemokraterna hade 39,8 % i kommunvalet 2010 och 34, 4 % i riksdagsvalet. Fler och fler väljer att röstsplittra. Så länge det inte görs lokala opinionsundersökningar kan vi faktiskt bara gissa. Men en slutsats lokalt är jag övertygad om: trots att EU-valet förstås är en besvikelse säger det inget om kommunalvalet i höst.